Ambulanser på uppdrag. Foto: August Bergkvist/SR

SOS Alarm tar över ambulansdirigeringen från 15 november

1:44 min

Ambulansdirigeringen på Gotland kommer att tas över av SOS Alarm igen. Landstingen i Uppsala län, Sörmland, Västmanland och Region Gotland har enats om att inleda förhandlingar med SOS-alarm om att ta över dirigeringen från och med 15 november.

SOS Alarm kommer att ersätta Medhelp som har haft ansvar för ambulansdirigeringen sedan hösten 2011, men som i juni meddelade att de inte längre tänkte levererera enligt gällande avtal.

- Vi är överens och har gemensamt beslutat att inleda förhandlingar med SOS-alarm om ett tidsbegränsat avtal på 1,5 år, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker (MP). Vi har enats om att SOS-alarm är den lösning, som i nuläget bäst säkerställer att vi kommer att kunna trygga denna samhällsviktiga tjänst för våra invånare.

På nationell nivå har alarmeringstjänstutredningen föreslagit att en statlig myndighet får uppdraget att ansvara för utlarmning av så kallad blåljusverksamheter från 2015. Ansvarsfördelningen mellan myndigheten och landstingen i ambulansdirigeringen kan därmed komma att förändras i framtiden.

- Vi är naturligtvis mycket glada att Fyrklöverlandstingen visar oss förtroende att arbeta tillsammans igen, säger Johan Hedensiö, VD SOS Alarm Sverige AB. Det är en bra lösning för alla parter och framförallt för hjälpsökande som med ett enda samtal kan nå alla samhällets hjälpresurser i en obruten larmkedja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista