Skolskjutsar med taxi allt dyrare för Region Gotland

Brittis Benzler om dyra skolskjutsar
1:48 min

Regionens kostnader för skolskjuts till barn med växelvis boende har ökat med drygt 40 procent mellan 2009 och 2012. Nära 1,3 miljoner kronor kostade de här skolskjutsarna 2012, resor som ofta kräver taxi.

Barn- och utbildningsnämnden har skrivit till Sveriges kommuner och landsting, (SKL), för att försöka få statsbidrag till Gotland och andra glesbygdskommuner där skollagens krav på skolskjuts vid växelvis boende blir extra dyra på grund av begränsad kollektivtrafik.

Skrivelsen har även skickats direkt till Utbildningsdepartementet och till Skolverket.

SKL har tidigare utan framgång diskuterat problemet med Utbildningsdepartementet, men säger sig nu vara beredda att ta upp frågan med dem igen.

Brittis Benzler, vänsterpartistisk ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, tror att ökningen beror att allt fler känner till möjligheterna att få skoltaxi vid delat boende och då blir det inte längre lika viktigt för föräldrar som separerar att bosätta sig nära varandra.

Hon tycker att det vore rimligare att man inte ska kunna få det i alltför många år och att föräldrarna efter inom ett par år måste ordna saken själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".