Visby Ladies. Foto: SR Gotland.

Visby Ladies presenterade sin nya tränare och spelartruppen

5:55 min

Nu är Visby Ladies redo att ta sig an säsongen 2013/14. Under eftermiddagens presskonferens presenterade klubben truppen innehållandes tre utländska spelare - och den nya serbiske tränaren Tamara Ruzic som tidigare själv spelat i Solna.

På torsdagen var det så dags för Visby Ladies att ta bladet från munnen och att berätta vad dom ägnat sig åt under dom varma sommarmånaderna då det bland annat har stått kvar att förre coachen Igor Skocovski lämnar laget. Det var också dags tack och hej till amerikanskorna Ernisia Williams som var för dyr och Michelle Miller som inte fyllde dom hål laget prioriterar att fylla. Carina Holst har flyttat på grund av jobb och Hanna Munthe Gottberg ger studierna förtur och har i kombination med det skrivit på för Sallén.

Men försvinner några, så måste andra till. Med en webbkamera får spelarna chansen att i en bandad film presentera sig själva - först ut är Ariel Mitchell från USA, därefter följer 22-åriga Nya Jordan, Salla Pelkonen och sist men inte minst Visby Ladies nya coach Tamara Ruzic. Precis som Igor så kommer hans efterträdare från Serbien - men i övrigt skiljer sig deras bakgrund åt. Tamara är en erfaren spelare, hon har tränarutbildningen som krävs i damligan men har däremot ingen tidigare erfarenhet som coach. Anders Leo Pettersson, som förra året agerade assisterande tränare åt Ladies, är den person som har haft huvudansvaret när det gäller att göra det bästa, eller hitta de bästa med den snäva budget som funnits att tillgå.

En av dom spelare som kommer att bli tongivande under säsongen är Elin Sjöberg som i sommar var med U16-landslaget till EM Bulgarien. Anders Leo Pettersson berättar att hon är en av dom spelare som Visby Ladies kommer bygga laget kring, något som Elin Sjöberg mest ser som utmanande och kul.

Framtiden har länge varit rätt oviss för laget, åtminstone utåt sett. I våras stod det klart att Visby Ladies blir aktiebolag. Nu förklarar Johan Palmqvist som är ordförande och för tillfället också VD i Visby Ladies AB att dom kommer att lägga mycket fokus på ungdomssidan och att bolagiseringens främsta syfte är att särskilja ekonomierna. Visby Ladies är först ut att bilda aktiebolag inom basketen och även om klubben är på fötter och har en plan framåt så kan inte ens Johan Palmqvist spå vad den här förändringen kommer att få för effekt i förlängningen.

Visby Ladies spelartrupp i dagsläget:
Nya Jordan, 22 år USA
Ariel Mitchell, 24 år, USA
Salla Pelkonen, 19 år, Finland
Marie Söderberg, 48 år
Lotta Sjöberg, 49 år
Johanna Petersson 17 år, Boden
Elin Sjöberg, 16 år
Linnea Nyman, 18 år
Moa Fredriksson, 17 år
Coach: Tamara Ruzic

Så här stod det i Visby Ladies power point-presentation: "För att på bästa sätt ta vara på de fina utvecklingsmöjligheter som finns på ön och bl a göra det möjligt för fler barn och ungdomar att idrotta och utvecklas genom den lättillgängliga och roliga sporten basketboll, har Visby BBK och Visby Ladies gått ihop till en förening. Visby BBK kvarstår som förening där barn och ungdoms- och breddverksamheten bedrivs. För elitverksamheten har ett idrottsaktiebolag bildats, som ägs av föreningen. En ny stark organisation med en samlad bred kompetens har bildats för att vidareutveckla idrottsverksamheten och säkerställa en stabil ekonomi och organisation över tid. Många personer och profiler med lång erfarenhet från såväl idrotten som näringslivet är engagerade för att öka sportens tillgänglighet för barn, ungdomar och vuxna och bredda sportens attraktionskraft."

Visby Ladies övergripande mål är att "öka sportens tillgänglighet för barn, ungdomar och vuxna och bredda sportens attraktionskraft. Vidareutveckla barn och ungdomsverksamheten genom ökad rekrytering och ökad kvalité på verksamheten, bl a genom fler och mer utbildade ledare. Göra det möjligt för barn och ungdomar i familjer som har begränsade möjligheter till idrottande för barnen, att spela basketboll. Öka antalet medlemmar från 300 till 500. Ett elitserielag i Damligan som publiken "känner igen", med gotländska spelare som grund samt nationella och internationella spelare som förstärker. Minst en spelare rekryteras varje år från ett ungdomslag. Genom elitverksamheten skapa förutsättningar för spelare att nå landslagsnivå. En väl fungerande basketverksamhet i division 2 för både herrar och damer. En ekonomisk stabilitet med ett årligt överskott. En ekonomisk omsättning på 1,5 mkr, varav 1 mkr i sponsorintäkter."

Årsmötet är bokat till 26/9 då det ska väljas en styrelse där både Visby BBK och Ladies finner sin nya form. Ungdomssatsning sker i formen av Easy basket som startar 12/10 och riktar sig till årskurs 2-6. Skolprojekt kommer att genomföras under säsongen med hjälp av Ladies proffs. Primärt i Visbyområdet med stöd av GI/SISU. Nästa höst är målet att ha basketungdomar i LIU (Lokal Idrottsutbildning).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista