Kung Carl XVI Gustaf på Gotland. Foto: P4 Gotland

Här är tidsschemat för kungens jubileumsbesök på Gotland

När kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kommer till Gotland lördagen den 7 september med anledning av kungens 40 år på tronen, blir det en heldag kors och tvärs över ön, där kungen själv klockan 16:30 håller tal på Stora Torget i Visby. Nu har länsstyrelsen presenterat hur dagens program ser ut mer i detalj.

- Bästa tillfälle att se Kungaparet är så klart på Stora Torget. Talet börjar ca 16.30 men Kungaparet anländer några minuter tidigare. Likaså är kortegevägen från Donnersplats, Hästgatsbacken och S:t Hansgatan ett bra tillfälle att se Kungaparet, säger Peter Molin, länsråd på Länsstyrelsen och den som ansvarar för arrangemanget.

. Önskemålet är att kungaparet ska få ta del av hur länet utvecklats de senaste 40 åren. På Gotland är det framförallt jordbruket, besöksnäringen, natur- och kulturmiljöer som presenteras under dagen, men också försvarsomställningen, universitetsutbildningar och design finns med på det digra dagsprogrammet. 

9.40-10.15 Kungaparet besöker Skördefestivalen på  Lövsta landsbygdscentrum strax innan mässan öppnas för allmänheten. Visning av ekologisk grönsaksodling från Åsa Gustavssons gård, Hemse, lammskinn visar Kjell Nilsson från Hejnum och svenska mästaren i lammklippning Torbjörn Svensson, förevisar sin skicklighet med saxen.

10.40 Skulpturfabriken, Boge. Stina Lindholm presenterar sin verksamhet och berättar om konst och design som regional utvecklingsfaktor.

11.30 Slite hamn, ombord på KBV Triton. Information om Kustbevakningen, Nordstreams gasledning, ombildning av försvaret samt. Transport till Furillen med helikopter.

12.30 Visning och presentation av verksamheten på Furillen och Gotland Matlandetshuvudstad 2013 presenteras.  Det blir också lunch för ett 60-tal inbjudna gäster.   

13.40 Till Fårösund och Fårö med helikopter.                 

14.10-15.00 Visning av Bergmanscentret, Fårö. Kerstin Brunnberg, ordförande i Bergmanstiftelsen samt Lennart Lindgren, ordförande Fårö utvecklings AB, kommer presentera centret för kungaparet. En barnkör från förskolan intill förgyller tillfället ytterligare. Efter kungaparets besök är Bergmancentret öppet för allmänheten och det är då fri entré. Transport av kungaparet till Visby sker med helikopter.

15.30 Almedalsbiblioteket. Information om Uppsala Universitetet Campus Gotland, besöksnäringen, kommunikationer samt planerad kryssningskaj. Kungaparet kommer att anlända till Almedalsbiblioteket i veteranbil.

16.15 Kortege till Stora torget via Donnersplats, Hästgatsbacken, S:t Hansgatan, Schweitzergränd, Stora Torget.    

16.30 Stora torget, där det ska bli underhållning hela eftermiddagen.
Kl 16.30 håller kungen ett tal som sammanfattar upplevelserna under dagen. Cirka 16.50 lämnar kungaparet torget och färdas via Specksrum och Donnersplats till Residenset.

18.00 Middag på Residenset för inbjudna gäster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista