Lilla Karlsö. Foto: Björn Carlsson / SR Gotland

Flera riskerar åtal för att ha stört fåglar på Lilla Karlsö

1:34 min

Ett tiotal personer riskerar åtal sedan de kommit för nära Lilla Karlsö. Jämfört med förra året är det betydligt fler som passerat med båt eller kajak genom det område där det är förbjudet att vara under fåglarnas häckningstider.

Anna-Lena Fritz på länsstyrelsens naturvårdsenhet ser allvarligt på att föreskrifterna inte följs.

Enligt de reservatsföreskrifter som finns för Lilla Karlsö, får båtar inte passera närmare än 500 meter inom ett utmärkt vattenområde under tiden 1 februari till 31 augusti.

Tillsynsmannen vid Lilla Karlsö under sommaren, Måns Hjernquist, har lämnat in ett tiotal anmälningar om överträdelser av föreskrifterna. Det handlar bland annat om segelbåtar som gått så nära som 100 meter från de fågelberg som finns.

I flera fall har tillsynsmannen tagit bilder på båtarna och i några fall har man pratat med de personer som gått för nära när de kommit in till Lillön.

Anna-Lena Fritz på länsstyrelsen säger att i vissa av fallen blir det svårt att hitta vem som varit ombord på segelbåtarna.

Hon tror att en del personer inte känt till föreskrifterna, men i andra fall handlar det om personer som borde ha känt till vad som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista