Utrop på bussarna fungerar dåligt

1:28 min

Nu har öns bussar automatiskt utrop av hållplatserna. Det här har de synskadade längen velat ha, och i våras kom funktionen automatiskt med det nya biljettsystemet. Men det fungerar inte alltid.

– Det har väl varit lite inkörningsproblem, vi får nog ge det ett halvår till innan det fungerar helt riktigt, säger Roland Tanebring som kör stadsbuss i Visby.

Framme hos chauffören hörs uppropet knappt, men i mitten av bussen går det i alla fall att höra vad högtalar-rösten säger genom sorl och buller.

Det är inte bara bra för synskadade utan även turister och ovana bussåkare har nytta av det - om systemet används.

– Det är inte på alla linjer den är påkopplad, utan chaufförerna stängen helt enkelt av den, säger Gösta Karlsson som är ordförande för Synskadades Riksförbund, SRF, på Gotland.

När bussen från Klinte kommer in till busstationen i Visby medger chauffören Katarina Stieglitz att hon stängt av - för att hållplatsupropen inte har stämt.

– Folk har blivit förvirrade på bussen, speciellt turister som inte har varit här förut. De har kommit fram och frågat "var är vi nånstans, stämmer det där?" Det är därför jag stängde av det, för folk blerv förvirrade, säger Katarina Stieglitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista