Försök med smarta vägar planeras på Gotland

1:53 min

Idén att starta en försöksanläggning på Gotland för så kallade smarta vägar som lagrar sol, vind och jordvärme går nu vidare efter att en första förstudie är klar. Bara försöksanläggningarna uppskattas kosta mellan 10 och 30 miljoner.

Projektet handlar om att lagra förnybar energi i vägbanorna. Det ska ske genom solceller, vindkraft, jordvärme och även vibrationsenergi från de bilar som kör på vägen. Energin och även värme som lagrats i vägbanan ska sedan kunna förmedlas vidare.

Idén att använda vägbanor för att skapa energi är inte helt ny, i tex Korea har man byggt vägar där elbussar kan laddas direkt från vägbanan. Men det här projektet går ut på att utveckla själva tekniken så att vägbanorna blir som egna kraftverk där industriföretag och hela samhällen ska kunna koppla in sig och köpa energi och värme.

Men att för att kunna komma igång med en försöksanläggning här på Gotland krävs rejält med pengar, minst tio miljoner kronor. Och då räcker det inte att söka EU stöd. Alec Arho Havrén uppskattar kostanderna till mellan 10 och 30 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista