Visby stift och domkyrkan. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Visby stift vill ha kvinnlig ärkebiskop

Visby stifts biskop Sven-Bernard Fast finns inte bland de tio kandidaterna till ny ärkebiskop., men det gör bland andra hans biskopskollegor i Skara - Åke Bonnier och i Göteborg - Per Eckerdal. Domkapitlet och stiftsstyrelsen i Visby stift har beslutat att förorda en kvinna, Antje Jackelén som är biskop i Lunds stift, som ny ärkebiskop.

Tio personer nämns som möjliga kandidater att efterträda ärkebiskopen Anders Wejryd som går i pension nästa år. När alla röstberättigade i höstens ärkebiskopsval träffades i Uppsala förordades åtta män och två kvinnor inför nomineringsvalet nästa vecka.

Lunds biskop Ante Jackelén är den kanske starkaste kandidaten i det kommande ärkebiskopsvalet i Svenska kyrkan. Två biskopar verksamma i Egypten respektive England får ses som riktiga högoddsare.

Ärkebiskop Anderss Wejryd går i pension nästa sommar och processen med att välja hans efterträdare har rullat i gång. I veckan hölls ett pläderingsmöte för de röstberättigade där tio namn vaskades fram. Tre har redan hunnit avböja: biskoparna i Skara, Karlstads och Luleå stift.

Bland de sju återstående tycks Antje Jackelén vara favorit. På mötet pläderades det flitigast för henne, enligt Kyrkans Tidning, och hennes namn har också lyfts i enkäter på nätet. Ytterligare en kvinna kan kandidera: kyrkokansliets chefsteolog Christina Grenholm, som arbetar nära Anders Wejryd.

Tänkbara som ny ärkebiskop är också domprost Johan Dalman i Strängnäs, biskop Per Eckerdal i Göteborgs stift och biskop Ragnar Persenius i Uppsala stift. Likaså två riktiga överraskningar: biskop Graham Cray, Church of England, och biskop Thomas, koptiska ortodoxa kyrkan i Egypten. Ingen av dem har någon formell anknytning till Svenska kyrkan, men har besökt och har kontakter i svenska församlingar.

-Det är intressant att sådana här namn nämns för det visar att Svenska kyrkan är en del av en världsvid gemenskap. Men man kan nog betrakta dem som högoddsare, säger Gunnar Sjöberg, kommunikationschef vid kyrkokansliet.

Det finns ingen bestämmelse som hindrar att Svenska kyrkan hämtar sin ärkebiskop från en annan kyrka. Det blir en fråga för Svenska kyrkans ansvarsnämnd att pröva om biskop Graham Cray och biskop Thomas är behöriga för ämbetet. Men dessförinnan, kommande torsdag, hålls nomineringsval, och då kan helt bli aktuella. Först efter nomineringsvalet står det klart vilka som blir officiella kandidater.

Själva ärkebiskopsvalet äger rum den 15 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista