En träning med ungdomar från idrottsgymnasiet. Foto: Johannes Hallbom/P4 Gotland Sveriges Radio

Fysträning med idrottsgymnasiet

17 min

Förra året var det osäkert om Idrottsgymnasiet på Gotland skulle finnas kvar, men i förra veckan drog en ny termin igång. Radio IF följde med en klass med nya elever på det första fyspasset med tränaren Ulf Stillman.
-Vi kan bara ta ett år i taget, men just nu finns vi kvar, säger Petter Svensson som är samordnare och lärare vid Idrottsgymnasiet på Gotland. 

Vissa av de nya eleverna har redan testat på fysträning via sina respektive klubblag, men för andra är det helt nytt. Emilia Olsson, fotbollsspelare i P18, tyckte att första passet var jobbigt.

-Framförallt utfallen var jobbiga. Jag valde idrottsgymnasiet av en slump och vill mest bara hålla mig i form, men det är möjligt att man kanske vill satsa på idrotten ju längre tiden går, säger hon.

Fystränaren Ulf Stillman har tränat idrottare både på gymnasie- och elitnivå. Han har varit vid idrottsgymnasiet i tio år och menar att gymnasiet har en väldigt viktig plats.

-Jag har sett många ungdomar som åker till olika idrottsgymnasium på fastlandet och inte trivs. Det är svårare att flytta iväg som ung om man bor på en ö och inte kan ta bussen hem. Idrottsgymnasiet behövs för att vi skall kunna erbjuda ungdomarna en riktig chans, vissa kanske inte kommer in till årskurs ett och utvecklas senare. Om vi tar bort idrottsgymnasiet finns det risk att vi går miste om många talanger, säger Stillman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista