Nordkalks stenbrott. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Nordkalk vill ha snabb behandling av brytning i Ojnareskogen

Flera av motståndarna till ett kalkbrott vid Ducker i Bunge vill ha längre tid på sig att komma med synpunkter. För en knapp månad sedan presenterade Mark- och miljödomstolen tidsplanen för hur Nordkalks ansökan om att få bryta kalk i Bunge skulle se ut. Nordkalk å sin sida tycker att tidsplanen är bra, och vill inte att ärendet tar längre tid än planerat.

Fram till sista oktober ska Nordkalk lägga fram sina synpunkter och förslag till villkor för brytningen. Sen ska organisationer, myndigheter och markägare få säga sitt fram till 29 november. Men det är för kort tid tycker bland andra föreningen bevara Ojnareskogen och markägare.

De vill istället ha ytterligare tre veckor på sig att titta på det som Nordkalk förväntas komma in med.

Naturvårdsverket påpekar att de utgår från att eventuella förseningar i tidsplanen från Nordkalk, ska ge motparterna längre tid att svara. Dessutom poängterar verket att den planerade synen vid Ducker i februari kan ta längre tid än vad domstolen tänkt, med tanke på att det kan vara snö eller högt vatten i området.

Nordkalk å sin sida vill att det ska gå fort, och tycker att tidplanen är välavägd och rimlig. Det är från bolaget av största vikt att målet handläggs med största skyndsamhet skriver de i sitt brev till Mark och Miljödomstolen i Nacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista