Mjölkkor. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Kraftig minskning av mjölkbidrag

Nya siffror från Jordbruksverket visar på en låg investeringsvilja hos svenska mjölkbönder. Antalet ansökningar för att få bidrag till stallar för mjölkproduktion har minskat dramatiskt under första halvåret 2013, jämfört med samma period 2012.

Det rör sig om en 65-procentig minskning som inte kan förklaras med ett mättat behov i samband med tidigare års upprustning av mjölkkoplatser, enligt Harald Svensson som är chefsekonom på Jordbruksverket.

-Det förklarar inte den här nedgången fullt ut utan här är det den tilltagande osäkerheten som gör att man avvaktar med nya investeringar, säger han och tillägger att siffrorna för Gotland ligger i nivå med överiga landet.

På onsdag ska organisationen träffa landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) för att prata om hur utvecklingen kan vändas, uppger LRF Mjölk som efterlyser en satsning på svenska mjölkföretag i höstens budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista