Hyllor med läkemedel. Foto: Helen Birch / SR Gotland

Nytt patientsystem ger betalt efter resultat

4:09 min

Gotlands hälso- och sjukvårdsnämnden har tecknat avtal med ett läkemedelsföretag som innebär att regionen betalar utifrån hur väl läkemedlet fungerar för patienterna.

"Pay for Performance" heter systemet som är relativt nytt och ännu inte utvärderat. Det innebär att om läkemedlet inte visar önskad effekt inom tolv veckor, eller om patienten avbryter behandlingen eller avlider, så behöver regionen inte betala något.

Stefan Ackerby vid SKL, ser inget moralisk tveksamt i detta, förutom i så fall att alla landsting i landet inte ger samma möjligheter till behandling av ett specifikt läkemedel.

Tidigare har man ersatt prestationer, men nu vill man lägga in ett kvalitets- eller resultatsbegrepp. Det säger chefsekonom Stefan Ackerby vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Han säger också att betala för resultat "Pay for Performance" följer en internationell trend som hittills är ganska ovenlig i Sverige. Så ovanligt att det hittills inte gjorts några egentliga utvärderingar.

På Gotland används det här systemet bland annat förskrivning av läkemedlet Zytiga som tas vid prostatacancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista