Stugor i Gnisvärds fiskeläge. Foto: Mari Winarve/SR Gotland

Ytterligare kritik mot att gotländska fiskebodar säljs som fritidsboende

2:20 min

Gotlands Husbehovsfiskeförening tycker att mäklare som säljer strandbodar borde få utbildning för vilka regler som gäller för bodarna.

Region Gotlands förslag på riktlinjer för hur strandbodar ska användas framöver fortsätter att väcka debatt.

Flera av de som lämnat synpunkter är kritiska till att bodar säljs som fritidsfastigheter.

Gotlands Husbehovsfiskeförening tycker till och med att mäklarna som säljer strandbodar borde få utbildning för vad som gäller för bodarna

Lars Ove Svensson som är ordförande för föreningen tycker att det är uppenbart att de bodar som säljs av mäklare inte ska användas till något annat än fritidsboende. Varje bod som blir en privat sommarstuga är en kulturell förlust tycker han.

Det är inte bara Husbehovsfiskeföreningen som är orolig för vad som ska hända med strandbodarna i framtiden.

Förre byggnadsantikvarien Stefan Haase i Lau skriver att det inte är själva boendet i bodarna som är problemet utan det är alla saker som folk omger sig med.

Antenner, parasoll, groggverandor, blommor och rabatter borde inte få finnas. Även gardiner och prydnadsföremål i fönstren kunde regleras bort.

Vad man gör inomhus spelar däremot ingen roll, tycker han. Han oroas också över att ägandet glider över från lokalt landsbygdsägande till externt stadsägaren.

Folk utan förankring i fiskelägeskulturen har ingen känsla för den, utan ser strandboden som en fritidsfastighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista