Vändburgs hamn. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Gotländska hamnar behöver mer pengar

1:36 min

Regionen måste öka anslagen till Gotlands hamnar med 2,5 miljoner kronor per år för att klara nödvändigt underhåll. Annars behöver delar av hamnar stängas av eller hela hamnar säljas. Det kravet riktar både tekniska förvaltningen och Tekniska nämnden på Regionstyrelsen.

– Det blir sämre underhåll och vi kanske måste sälja hamnar om vi inte får mer pengar, säger Matias Swartling (MP, vice ordförande för Tekniska nämnden.

Ekonomin för Gotlands hamnar utanför Visby går inte ihop. Teknikförvaltningen och tekniska nämnden kräver att anslagen ökar med 2,5 miljoner per år från och med 2015. Om inte pengarna skjuts till måste förvaltningen dra ned på drift och underhåll och det innebär en sämre säkerhet och mer förfall.

Redan idag behöver mycket åtgärdas i hamnar som Klintehamn, Katthammarsvik och Kappelshamn.

–  Vi har ju ett beslut på att sälja hamnar. Frågan är hur snabbt det går. Samtidigt vet vi att om vi har kvar hamnar så behövs det mycket investeringar. Vi måste minska antalet hamnar eller få mer pengar, säger Matias Swartling.

Det är inte bara i hamnverksamheten det finns underskott framöver. Teknikförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen tillsammans har fått 15 miljoner mindre från 2014 än de krävt.
Konsekvenserna blir sämre underhåll på vägar och i parker.
–  Det finns ju en risk att det trafikosäkert och det vill man verkligen inte, säger Matias Swartling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista