Fornsalens bildstenshall. Arkivfoto Lasse Ahnell SR/Gotland

Fornsalen går emot strömmen när antalet besökare på Sveriges museer minskar

Antalet museibesök minskar svagt bland vuxna jämfört med förra året. Däremot går fler skolbarn och förskolebarn på museer, visar statistik från Myndigheten för kulturanalys.

Förra året gjordes minst 18 miljoner museibesök och antalet besökare för 2012 minskade svagt till 17,4 miljoner, visar Myndigheten för kulturanalys statistik. Gotlands museum ökade dock med antalet besökare med 15 000 till 307 185 besökare 2012. Bungemuseet hade 13 208 besökare.

Sammanlagt gjordes minst 2,7 miljoner besök av barn och unga samma siffror finns inte för 2011 utan endast för skolbarn och förskolebarn.

Även om det totala antalet besökare på museerna minskat något så går fler skolbarn och förskolebarn på museer.

– Vi ser i undersökningen att barn och unga är en viktig målgrupp för museerna. I stort sett alla museer har verksamhet som riktar sig till barn och allt fler har verksamhet för barn med behov av särskilt stöd, säger Emma Bergmark, utredare på Myndigheten för kulturanalys i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på en enkätundersökning till 236 museer med en svarsfrekvens på 76 procent.

Läs hela rapporten här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista