Rekonstruktion av misstänkt hundmisshandel. Foto: Polisen

Hund misshandlades till döds på Gotland

En 23-årig Visbybo misstänks för att  ha misshandlat sin sambos hund till döds. Det är ett ovanligt fall eftersom hundägaren också via sin djurförsäkring fått ersättning för hundens skador, skador som nu alltså hennes sambo misstänks ha orsakat.

Åtalet kom i somras och hunden har vid upprepade tillfällen utsatts för ovanligt rått våld i form av slag och sparkar. Det var i november förra året som hundens ägare tillsammans med sin sambo kom in med hunden till en veterinärklinik.

Mannen misstänks nu för att ha sparkat hunden och han medger visserligen att han slagit, sparkat och även tagit stryptag på hunden, men hävdar självförsvar efter att ha blivit attackerad. Kvinnan säger att hon inte känt till att han skadat hunden och inte på något sätt varit delaktig i något brott eftersom hon inte var hemma då.

Och enligt åtalet var det här inte första gången hunden utsatts för våld. Redan i april förra året ska mannen ha slagit den med med knuten näve i bröstkorgen som orsakade svåra inre skador. Vid ett tillfälle i augusti ska mannen också med minst ett knytnävsslag ha slagit av vänster bakben.

Hundägaren har vid flera tillfällen både sökt vård för hundens skador och fått ersättning för dem på nära 43 000 kronor från ett försäkringsbolag. De har fått uppgifterna att hunden ramlat från en rutschkana vid ett tillfälle, att den ska ha slagits med en katt och ha blivit biten av en annan hund. Men enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan det inte ha orsakat den här typen av skador utan de beror troligen på misshandel.

Enligt länsveterinär Agneta Karlsson Norström är det ovanligt att djur där man misstänker misshandel överhuvudtaget dyker upp på veterinärklinikerna, men hon befarar att det kan finnas fler liknande exempel på Gotland och att mörkertalet kan vara stort.

I november ställs mannen inför rätta misstänkt för djurplågeri i Gotlands tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista