Gotlands konstmuseum. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland

Gotländska konstnärer vill inte ha hemslöjd i Konstmuséet

5:20 min

Diskussionerna om att flytta ihop Hemslöjden med Konstmuséet i Visby möter motstånd hos gotländska konstnärer, som oroas över att det ska ge mindre plats för konsten.

Enligt förslaget skulle Hemslöjden flytta från Langska huset vid Kopparsvik till Konstmuseet vid S:t Hansgatan i Visby innerstad. Anledningen är bland annat att lokalerna i Langska huset är svårtillgängliga och inte handikappanpassade och Hemslöjden har också bekymmer med ekonomin.

Men flera gotländska konstnärer är oroliga för att en flytt till Konstmuséet skulle ge mindre utrymme för konsten och säger att det rör sig om två olika verksamheter och att slå ihop dem skulle vara dåligt för båda parternas identitet.

Även bland många hemslöjdare finns ett starkt motstånd mot att flytta från Langska huset, vilket tidigare framkommit vid två seminarier där frågan diskuterats bland hemslöjdarna. Diskussionen pågår och inget är ännu fastställt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista