Förstelärare är ett led i regeringens strävan att göra läraryrket mer attraktivt och säkra god undervisning för elever. arkivfoto: Eleonor Svensson/SR Gotland

De är Gotlands fjorton första förstelärare

Nu är de första tjänsterna som förstelärare tillsatta inom de kommunala grundskolorna på Gotland.

 1. FÅRÖSUND SO Siv Månsson Weijmers
 2. SLITE SO Cecilia Lundberg
 3. FOLE/STENKYRKA SO Maria Wahlström
 4. ROMA SO Kerstin Wigström
 5. SOLBERGA SO Pernilla Mattsson
 6. SOLBERGA SO Johan Bergström
 7. HUMLEGÅRDEN SO Lena Marmont
 8. NORRBACKA Susanne Sundstrand
 9. SÖDERVÄRNS SO Annika Magnusson
 10. GRÅBO SO Inga Britt Larsson
 11. LYCKÅKER SO Marianne Fröding
 12. TERRA NOVA SO Sabine Buskas
 13. HÖGBY SO Vicky Lindeborg
 14. KLINTE/SANDA SO Hanna Johansson

Förstelärare är ett led i regeringens strävan att göra läraryrket mer attraktivt och säkra god undervisning för elever. Tanken är att lärare med karriär-tjänster huvudsakligen ska fortsätta undervisa och arbeta med uppgifter som tillhör undervisningen.

Femtio lärare sökte tjänsterna. Förutom vitsord om yrkesskicklighet har en spridning av ämneskompetenser samt tjänstgöring i olika åldersgrupper legat till grund för urvalet, uppger barn- och utbildningsförvaltningen som tillägger att ett kriterium också varit geografisk spridning.

Genom statsbidrag erhåller lärararbetsgivare medel för att kunna höja lönen med upp till 5000 kr per månad för en lärare som erhåller förstelärartjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista