Karlsöarna - med lillön närmast. Flygfoto: Gunnar Britse

Tillsynsman på Lilla Karlsö fick jobba kvar trots överklagande

2:28 min

I somras slog Statens Överklagandenämnd fast att Måns Hjernqvist saknar den utbildning som krävs för jobbet som tillsynsman på Lilla Karlsö. Trots det jobbar han kvar, efter att hans bror Mårten tackat nej till jobbet.

Ingen av dem som överklagade fick jobbet som tillsynsman på Lilla Karlsö, enligt Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Gotlands län:

– Det blev Måns Hjernqvist som jobbar, därför att Mårten Hjernqvist tackade nej, säger Anna-Lena Fritz.

Även 2012 överklagades att Måns Hjernqvist fick jobbet som tillsynsman på Lilla Karlsö. Och precis som i år slog Statens Överklagandenämnd fast att det var fel att han fick jobbet eftersom han saknar den högre utbildning som krävs.

I år hade Måns Hjernqvist kryddat sin ansökan med intyg där två professorer skriver att han har lika bra eller bättre kunskaper i biologi än man får av universitetsstudier. Men det avfärdade nämnden.

Nytt för i år är att brodern Mårten Hjernqvist överklagade - och fick jobbet, men tackade nej. Och trots att det fanns en annan sökande som överklagat och enligt Överklagandenämnden har rätt utbildning så fick inte hon jobbet.

– Den formella kompetensen är ju en bedömning man gör vid anställandet, sen finns det andra kiterier också som vi bedömde att hon inte uppfyllde, säger Anna-Lena Fritz, länsstyrelsen, som tycker att det är tråkigt att det blivit så många turer kring tillsynsmannajobbet.

Varför Mårten Hjernqvist tackade nej, trots att han först sökte jobbet och sen överklagade när han inte fick det, vet hon inte.

– Det får du fråga honom om i såfall, säger Anna-Lena Fritz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista