1 av 2
Potatis till sortering, Tollby gård. Foto Lasse Ahnell SR Gotland
2 av 2
Potatisbesök på Tollby av Skolmatens Vänner Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Skolkockar på studiebesök i potatisåker

Matens vänner med kockar hos potatisodlare
7:17 min

Kockar på de gotländska skolköken har fått lära sig mer om potatis. Vid besök på Stora Tollby gård som LRF och Skolmatens vänner arrangerade, fanns det mycket kunskap att ta till sig om de 35 olika potatissorterna.

Andreas Wiklund som driver Stora Tollby tog emot ett femtontal kockar. Det är skolmatens vänner som vill öka kunskapen om potatis.

Olika sorter är bra till olika ändamål, lokalt producerad potatis har fördelar jämfört med till exempel förkokt potatis. Ofta brister det redan vid upphandlingen av "potatis".

Där finns idag bara två beställningsalternativ enligt regionens beställare Marguerite Sellin. Av närmare 20 miljoner till råvaror används bara 3 miljoner till inköp av gotländska råvaror enligt henne.

Potatis är ett levande väsen och Tollby odlar på drygt 100 hektar cirka 35 olika sorter. Efter upptagande kyls potatisen långsamt ner. Temperaturen sänks med en grad per vecka tills man når potatisens "sovtemperatur" som är fyra plusgrader. När de skall användas "tinas" de upp lika långsamt.

Fritjof Svensson är kock i Solklintskolan i Slite. Han konstaterar att han lärt sig mycket under besöket och tror det kommer att ha betydelse i hans kök.

Annika Unt Widell är projektledare för Skolmatens vänner som gör ett tiotal pilotbesök på gårdar runt om i landet.

Tollby är det enda besöket som görs på Gotland. Odlarna har svårare att träffa skolmåltidspersonel och inköpare. Säljarna från halvfabrikatsföretagen har fördelar av att oftare kunna träffa personalen.

Annika Unt Widell ser de olika besöken som starten på en matrevolution i skolköken, där kunskapen om lokala råvaror ökar kraftigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".