väntan på att det ska stå klart planerar regionen nu för ett provisorium i gamla lärarbostaden i Eskelhem. Foto: Ronja Mårtensson/SR

Ny förskola i Tofta väntas stå klar om drygt två år

1:31 min

Den nya förskola som planeras i Toftaområdet, kommer förmodligen att hamna i närheten av Toftagården och stå klar i början av 2016.

Det framgick vid ett möte i Tofta bygdegård under onsdagskvällen, som arrangerats av regionen.

Idag finns enbart ett föräldrakooperativ i Tofta, och många av de mindre barnen går hos dagmamma. Men två av de fyra dagmammor som finns där går i pension nästa år, och eftersom regionen är skyldig att erbjuda alla barn över tre år förskola, så måste ett nybygge till.

I väntan på att det ska stå klart planerar regionen nu för ett provisorium i gamla lärarbostaden i Eskelhem.

- Det är inte en perfekt lösning, men helt OK, sa Mats Hanell, som är för- och grundskolechef.

- Jag tycker det är dålig planering, regionen har ju vetat om det här i minst två år, sa en av mammorna som var med på mötet.

- Ja, det är det, höll  Mats Hanell med om.

Platsen där man vill bygga den nya förskolan ligger på mark som är klassad som parkmark, och det innebär att en ändring av detaljplanen måste till,  något som bidrar till att bygget kan dra ut på tiden.

Några av föräldrarna undrade om det inte finns risk att grannar kan överklaga, men Roger Möller från Samhällsbyggnadsförvaltningen sa att han tror att risken är liten, eftersom kommunal service ofta leder till att fastigheterna stiger i värde.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista