Förhandling i Gotlands tingsrätt. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland

Lammägare inför rätta för djurplågeri

1:54 min

I dag hölls rättegång vid Gotlands tingsrätt mot en man på Gotland som är åtalad för djurplågeri efter att ha vanskött sina lamm. Lammen ska ha gått med oklippt ull, oklippta klövar och saknat tänder.

Totalt rör ärendet 75 får som inte ska ha fått den skötsel som är nödvändig så som klippning av ull, klippning av klövar och kontroll av tänder. För den åtalade mannen är förklaringen enkel - tidsbrist och hög belastning på gården har gjort att han skjutit fram sysslor som inte behöver göras dagligen.

Åklagaren Tobias Kudrén säger att det står klart att den åtalade mannen inte har skött sina får som han ska, vilket redan har lett till djurförbud. Bedömningen av konsekvenserna är svårare att få fram i den här typen av fall.

– Frågan är ju om djuren har lidit eller inte, om man har orsakt dem lidande. Det är svårt att visa lidande på djur för djur kan ju inte berätta om det gör ont eller om de uppfattar något som obehagligt, så man får ju göra bedömningar om vad som är lidande, säger Tobias Kudrén.

De här bedömningarna som sen ska värderas av rätten görs av veterinärer på plats. Och för länsveterinär Agneta Karlsson Norström är svaret enkelt. Hon säger att bland annat att det faktum att lammen går oklippta framförallt på sommaren kan vara lidande. Att vara oklippt inne på en ströbädd kan vara ännu mer lidande. Hon menar också att förhållande förvärras med tiden då urin, smuts och gödsel fastar i ullen - något de finns tydliga bildbevis på från veterinärernas gårdsbesök.

– Det är sorgligt, säger Agneta Karlsson Norström.

Åklagaren yrkar böter och dom i det här målet faller på onsdag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista