Visby ringmur mot havet i Nordergravar. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Ringmurens framtid fortfarande oklar

3:36 min

Det mesta av statens fastigheter på gotland förslås bli kvar i Statens Fastighetsverks ägande. Det som utredaren nu föreslår att säljas är Fårösunds och Tingstäde fästningar samt Helgeandshuset där idag stiftet sitter. Enholmen blir också kvar i statens ägo. Visby Ringmur, där förslås fortsatt diskussioner om förvaltning eftersom det är Region Gotland som äger.

I dag tar civil- och bostadsminister Stefan Attefall emot betänkandet "Statens kulturfastigheter - urval och förvaltning för framtiden" av utredare Inger Lilieqvist.

Beträffande kulturfastigheter beslutade regeringen den 26 januari 2012 om direktiv för en utredning med uppgift att se över vilka fastigheter och byggnader som är särskilt kulturellt värdefulla och som därför bör ägas av staten. Det är fastigheter som i dag ägs av Statens fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet, Fortifikationsverket, Sjöfartsverket, Trafikverket och andra myndigheter.

Nu konstaterar utredaren att fyrar, militära anläggningar, slott men även rena parkeringsytor ägs och klassas som kulturfastigheter idag och föreslår nu att ungefär två tredjedelar av alla fastigheter skall samlas i den gemensamma myndigheten Statens fastighetsverk och en tredjedel skall avyttras.

För gotland innebär det att staten fortsätter ansvara för de flesta byggnaderna här som landshövdingens residens, Roma Kungsgård o klosterruin, fyrarna på Karlsö, Fårö, När och hela Sandön.

Utredaren Inger Lilieqvist, tidigare Generaldirektör för Riksantikvarieämbetet föreslår att det som kan avyttras är de som inte direkt har koppling till statens histora eller verksamhet. Det innebär att de båda fästningarna i Fårösund och i Tingstäde förseslås att avyttras, liksom Helgeandshuset i Visby innerstad.

Helgeandshus-fastigheten med flera stora hus var ursprungligen lasarett och sedan militärkommandostab och där sitter idag bland annat Stiftet och kyrkan. Försäljningen skall ske varsamt och kan ta lång tid, säger Lilienqvist.

Frågan om Visby Ringmur ingick inte i uppdraget att lösa men eftersom den ligger utanför staten och ägs av Region Gotland måste enligt utredaren nu diskussioner komma igång mellan Regionen och Riksantikvarieämbetet hur skötseln skall lösas. Ett alternativ är att Regionen tar över allt ansvar för sin egendom, stadsmuren eller att Statens Fastighetsverk köper Visby Ringmur av Regionen och sköter både den och alla ruinerna i Visby, som också skall tas över av Riksantikvariämbetet, dagens ägare till ruinerna. Värdet på muren är okänt och kan till och med vara ett negativt värde, en kostnad för ägaren, säger utredaren Inger Lilienqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista