Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 10
Bland det som tillagas i dag är grillad skarpsill. Fegisar äter inte huvudet, men man får spotta ut sjärtfenan, säger kocken. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
2 av 10
Oliver Lundberg talade så lockande om sin epatraktor att Mari Winarve tog en tur med den efter en stund. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
3 av 10
Moa Jacobsson visade upp sin epatraktor, nämligen.... Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
4 av 10
Moa Jacobssons epatraktor närmast. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
5 av 10
Christoffer Smedberg berättar om sin epatraktor för Mari Winarve. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
6 av 10
Gocart Gallery i Maris Café. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
7 av 10
Albin Linder och Erik Törner. Foto: Mika Koskelainen / SR Gotland
8 av 10
Idburgare. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
9 av 10
Gubbröra med vaktelägg. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
10 av 10
Scones. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Matlagning ny ingrediens när Maris Café startar för säsongen och får längre sändningstid

Äntligen är det dags att öppna dörrarna för Maris Café och en ny härlig säsong ligger framför oss med massor av härlig gotländsk livemusik, tokiga upptåg och i höst också en hel del mat, när programmet sänds, från klockan 10.03 ända till klockan 12. 

I dag har vi utställare från skördefestivalen på Lövsta med oss, det kommer att bakas scones och kokas sylt, vi får veta hur man använder vaktelägg och så provsmakas gotländska fiskrätter.

Här finns också några av Gotlands många epatraktor-fantaster, som tagit med sina fordon. Programledaren Mari Winarve hoppas på en provtur, med sig själv vid ratten förstås.

Allt det här blandar vi med lite konst, föreningen Gocart Gallery är här för att berätta vad dom har för sig.

På scen Erik Törner och Albin Linder.


Björn Wallentin bakade scones i Maris Café som han serverade tillsammans med egengjord sylt.

  • Vetemjöl, 5 dl
  • Bakpulver, 2 tsk
  • Vaniljpulver, 2 tsk
  • Smör, 30 g
  • Mjölk, 1.25 dl
  • Vatten, 1.25 dl

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en stor skål. Smula ner smöret med fingrarna.

Rör ihop mjölk och vatten. Spara en tesked till pensling. Blanda ner i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop en lös deg.

Vänd upp på mjölat bakbord. Knåda lätt, tryck eller kavla ut till en ca 2 cm tjocklek.

Forma figurer med former eller till en kaka. Pensla och grädda i ca 10-12 minuter eller tills de låter ihåliga när du slår lätt på dem. Låt svalna på galler för frasiga scones eller lägg i handdukar för mjuka scones.


Elin Wedin från Hallegårde i Halla gjorde extra fin gubbröra med vaktelägg. Efteråt fick Maris Café receptet.

  • En burk ansjovis (125 g)
  • En liten rödlök
  • Två dl creme fraiche
  • Två msk majonäs
  • Två msk ansjovisspad
  • Halv dl gräslök
  • Halv dl dill
  • Tolv st vaktelägg
  • Tio delikatesspotatisar
  • Röd rom
  • Salt och peppar

Koka potatisen, gärna mandel eller ratte. Låt svalna och skiva dem. Hacka ansjovis, rödlök, gräslök och dill fint och blanda med creme fraiche och majonäs. Tillsätt spad efter behag, beroende på hur mycket sälta du vill ha. Koka vakteläggen i max tre minuter. Skölj noga och skala försiktigt. Dela äggen och toppa med lite rom. Placera potatiskivorna på ett tunt knäckebröd och klicka lite av röran ovanpå och toppa med vakteläggen.

Tar cirka 30 minuter totalt.


Malena Bendelin från Gotlands hushållningssällskap presenterade gotländska idburgare i Maris Café.

Fyra stycken idburgare

  • Idfilé 350 g
  • Salt 6 krm
  • Morot grovriven 0,75 dl
  • Gul lök, en
  • Grädde 0,8 dl
  • Ströbröd eller kokt potatis 2,5 msk
  • Ägg, ett
  • Svartpeppar grovmalen 2 krm
  • Smält smör 1,5 msk
  • Skalad rå potatis, en liten

Skala morot och lök. Mal eller mixa idfilén fint två gånger, andra gången med salt, lök, morot och potatis. Tillsätt resten av ingredienserna och bland mycket väl. Låt smeten vila minst en timme innan du formar smeten till burgare och steker dem, gärna i smör på medelstark värme tills de är genomstekta och har lätt gyllenbrun färg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".