Scones. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Recept på scones

Björn Wallentin bakade scones  i Maris Café som han serverade tillsammans med egengjord sylt.

 

  • Vetemjöl, 5 dl
  • Bakpulver, 2 tsk
  • Vaniljpulver, 2 tsk
  • Smör, 30 g
  • Mjölk, 1.25 dl
  • Vatten, 1.25 dl

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en stor skål. Smula ner smöret med fingrarna.

Rör ihop mjölk och vatten. Spara en tesked till pensling. Blanda ner i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop en lös deg.

Vänd upp på mjölat bakbord. Knåda lätt, tryck eller kavla ut till en ca 2 cm tjocklek.

Forma figurer med former eller till en kaka. Pensla och grädda i ca 10-12 minuter eller tills de låter ihåliga när du slår lätt på dem. Låt svalna på galler för frasiga scones eller lägg i handdukar för mjuka scones.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".