Kritik mot socialförvaltningens förslag att halvera nattbemanningen inom hemtjänsten

"Idag skulle vi inte klara att köra själva"
1:47 min

Socialförvaltningen föreslår att bemanningen i hemtjänsten på natten ska halveras för att spara pengar. I de flesta av hemtjänstens nattpatruller arbetar personalen idag i par, men nu föreslår alltså förvaltningen att personalen ska arbeta ensamma.

Genom minskad bemanning kan regionen spara 7 miljoner kronor om året. Första steget enligt socialförvaltningen är att halvera dubbelbemanningen för trygghetspatrullerna till sista juni 2014, men att det på sikt kan vara möjligt att ytterligare minska dubbelbemanningen.

Ann-Helen Nordin som arbetar i tryggetspatrullen gillar inte förslaget. I hennes uppgifter ingår inte bara att åka på larm, till exempel när någon ramlat, utan också att hjälpa en del gamla när de ska lägga sig på kvällen, när de ska upp på toaletten. Hon säger att man behöver vara minst två vid larm när någon har ramlat.

På socialnämndens extra sammanträde nästa vecka ska politikerna bland annat ta ställning till besparingen inom hemtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".