Kung Carl XVI Gustaf vid ett tidigare besök på Gotland. Foto: P4 Gotland

Tidsprogrammet för kungaparets lördag på Gotland

Det väntas soligt väder och 20-24 grader varmt, när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker Gotland i dag, i samband med kungens 40 år på tronen. Klockan 16:30 talar kungen på Stora Torget i Visby. Har du fotograferat de kungliga i dag? Dela gärna med dig gotlandsnytt@sverigesradio.se

Dagen börjar med ett besök på Lövsta landsbygdscentrum och skördefestivalen som hålls under helgen. Enligt länsstyrelsens program är kungaparet där själva mellan 9.40 - 10.15, och då är området inte tillgängligt för allmänheten.

Kungaparet kommer att tas emot av Mats Pettersson från Hushållningssällskapet och Björn Dahlström och Anna Thörnfeldt från LRF.  Första punkten är ekologisk odling från Åsa Gustavssons gård i Hemse. Därefter visar Kjell Nilsson, Hejnum, lammskinn och som avslutning på besöket visar svenska mästaren i lammklippning Torbjörn Svensson upp sina färdigheter.

Klockan 10.50 – 11.20 får kungen och drottningen en privat visning av skulpturfabriken i Boge av Stina Lindholm.

Därefter bär det av till Slite hamn där det ombord på kustbevakningsfartyget Triton blir information om Kustbevakningen, Nordstream och försvaret på Gotland. De välkomnas av Kenneth Nejnäs, Daniel Romhed, Örjan Eriksson från Kustbevakningen samt överste Håkan Hedlund, Livgardet. Hela besättningen kommer också att stå uppställda på piren.

Mellan 12.30 och 14 blir det lunch för ett 60-tal inbjudna gäster på Furillen i Rute, samt presentation av Fabriken, Furillen och Gotland matlandetshuvudstad 2013. Johan Hellström, Fredrik Malmstedt och Stefano Catenacci står för presentationen..

Sedan bär det av till Fårö och Bergmancentret mellan 14.10 och 15. Kerstin Brunnberg, ordförande i Bergmanstiftelsen och Lennart Lindgren, ordförande i Fårö utvecklings AB, tar emot. En barnkör från dagiset bredvid kommer också att sjunga. Efter att kungaparet fått se utställningen kommer Bergmancentret att vara öppet för allmänheten.

Efter detta bär det av till Visby igen. Klockan 15.30 kommer kungaparet till Almedalsbiblioteket och där kommer rektor Eva Åkesson, Uppsala universitet att berätta om Campus Gotland samt landshövding Cecilia Schelin Seidegård att ge en översikt om besöksnäringen och kommunikationer till och från Gotland. Kungabesöket innebär att biblioteket stänger redan 13.30.

Sedan blir det bil till Stora torget och där ska kungen hålla tal klockan 16.30. Vägen dit sker i kortege. 

Avslutningsvis blir det middag på residenset med cirka 50 inbjudna gäster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista