- Vi talar om för dem att de står på vår lista, och att vi har ett särskilt fokus på dem och inte accepterar några överträdelser, säger kriminalkommissarie Mats Holst. Arkivfoto: Katarina Hedström/SR Gotland

Polisen listar de mest kriminella gotlänningarna

"Förhoppningsvis kan man bryta vissa brottskurvor"
1:56 min

Fem personer på Gotland står på polisens lista över så kallade livsstilskriminella. 

Det är alltså personer som regelmässigt begår brott, och som trots att dom är så få, står för en oproportionerligt stor andel av alla brott som begås.

Totalt är det 70-80 personer på Gotland som är väl kända av polisen, men den gruppen toppas alltså av en handfull som polisen koncentrerar sig på.

I hela landet pågår sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka ett projekt för att jobba extra med så kallade livsstilskriminella, och det är det man gör också här nu.

- Vi talar om för dem att de står på vår lista, och att vi har ett särskilt fokus på dem och inte accepterar några överträdelser. När det dyker upp nya ärenden på dem försöker vi också att prioritera de ärendena, säger Mats Holst, som är chef för kriminalavdelningen hos Gotlandspolisen.

När någon på fokuslistan hamnar i fängelse på sex månader eller mer, eller försvinner av annan anledning, fyller polisen på listan underifrån, med någon av de övriga 70-80 personerna som är väl kända sedan tidigare.

Mats Holst har inga lokala siffror men ser man till riket räknar polisen med den här gruppen utgör cirka tio procent av de kriminella men står för hälften av alla anmälda brott. Bland brotten märks stölder och inbrott i bostäder och bilar.

Och ser man till de domar som avkunnats i Gotlands tingsrätt de senaste åren ser man ett antal yngre män mellan 20 och 30 år som återkommer, och som är dömda flera gånger för t ex misshandel och stöld.

Förhoppningen med det här projektet är också att andra myndigheter, som kriminalvården och frivården ska satsa på att få dem att ändra livsstil, som att sluta med missbruk.

Polisen hoppas nu att projektet med satsningar på livsstilskriminella ska bli en reguljär arbetsmetod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".