Kungen talar på Stora Torget. Foto: Helena Bremberg / SR Gotland

Mediakritik mot arbetsituationen vid kungaparets besök på Gotland

5:22 min

Nu riktas kraftig kritik mot att media och allmänheten inte fick tillfälle att se och fotografera kungaparet i tillräcklig utsträckning när de besökte Gotland i helgen. Bertil Ternet, informationschef vid hovet, beklagar detta.

Begränsningar för media och allmänheten är tyvärr ganska vanliga vid kungaparets resor berättar hovets presschef Bertil Ternet, bland på grund av att det är trånga utrymmen som ska visas för kungen och drottningen.

Men så var det inte på Gotland och Bertil Ternet har nåtts av kritiken från Gotlandsbesöket.

Bland annat handlar det om att kungaparet gick runt ensamna inne på Skördefestivalen i Lövsta, utan att allmänheten fick vara med.

Ett annat exempel är från Slite där bussen med kungaparet for förbi alla väntande personer. Bussen fortsatte sedan långt ut i hamnen dit allmänheten inte hade tillträde.

Bertil Ternet säger att detta inte var meningen utan att kungen uttryckligen vill träffa allmänheten och representanter för den isttället för att bara möta chefer och myndighetspersoner.

– Tyvärr verkar det vara något som inte gått riktigt bra på Gotland och det kan vi bara beklaga, säger Bertil Ternet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista