Karta över endurobanan i Sanda. Källa: Region Gotland

Endurobana i Sanda väcker känslor

Snart avgörs frågan om endurobanan i Sanda. Frivilliga Motorcykelkåren FMCK har anmält att de ska börja öva där och frågan ligger nu hos miljö- och hälsoskyddsnämnden som väntas fatta beslut i morgon.

Snart kan surrande motorcyklar höras vid Runne i Sanda, om enduroåkarna får som de vill. Isabel Enström (MP) är ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden som haft frågan uppe i arbetsutskottet.

– Vi ansåg att det var nånting för hela nämnden. Vi sa varken ja eller nej, säger Isabel Enström

FMCK vill köra mellan kl 10:00 och 17:00 på lördagar, från 1 augusti till 31 januari, resten av året häckar havsörn i området och då är det blankt nej. Och Endurobanan har rört upp känslorna i Sanda, grannar inom 300 meter har fått tycka till och det är längre bort än de 200 meter som annars gäller. Men det är många fler som har synpunkter.

– Det är klart att vi lyssnar på vad människor i området tycker - samtidigt måste vi följa de lagar och regler som finns. Vi kan inte fatta beslut utifrån nåt tyckande, säger Isabel Enström

FRÅGA: Nu är det här bara en anmälningspliktig verksamhet, vilka möjligheter har miljö- och hälsoskyddsnämnden att säga nej?

– Vi har egentligen ite så stora möjligheter att säga nej, vi drar upp riktlinjerna för att det ska bli en bra verksamhet, säger Isabel Enström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista