1 av 2
Branden på Hästgatan. Bild: Ur polisens förundersökning
2 av 2
Chefåklagare Per Nichols. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland

Rättegång om mordbranden på Hästgatan

1:43 min

På tisdagsförmiddagen inleddes rättegången i Gotlands tingsrätt mot en 28-årig kvinna som åtalats för att ha anlagt en brand på terrassen till ett flerfamiljshus på Hästgatan i Visby innerstad, där en visbykrögare festat tillsammans med skådespelaren Mikael Persbrandt. 

Hittills har den tekniska bevisningen och husets värde redovisats. Åklagaren har påpekat allvaret i händelsen eftersom det fanns stor risk för spridning av branden då huset ligger mitt i Visby innerstad.

Den åtalade kvinnan förnekar ansvar för mordbrand, eftersom hon har inte haft uppsåt att elda den här terrassen. Enligt kvinnans försvarare Lars Dahlström ville hon inte på något sätt framkalla fara för någon annans liv.

Lägenheten, vars terrass sattes i brand, tillhör en Visbykrögare som umgicks med skådespelaren Mikael Persbrandt under den aktuella kvällen. Båda har träffar den åtalade kvinnan vid tidigare tillfällen.

Enligt kvinnans advokat har kvinnan under den här perioden mått psykiskt dåligt och funnit ett stöd hos krogägaren och Persbrandt.

Under den aktuella natten så blev kvinnan bjuden till lägenheten för att slippa vara ensam. I förhör med henne så berättar hon att hon behandlats väldigt illa av Persbrandt när hon kom till lägenheten. Han har använt hårda ord och hon anser sig ha blivit hotad av honom. Därefter går kvinnan ut på balkongen och dörren låses inifrån.

Hon säger att hon då blev desperat vilket resulterade i att hon tände på Persbrandts jacka som låg på balkongen. Hon säger att hon inte vill skada krogägaren på något sätt utan att det var Persbrandt som hon var arg på.

- Jag är så arg på Persbrandt och ser hans jacka och tänker att om jag sätter eld så ska det få dem att reagera, säger 28-åringen. Hon menar att hon nu inser att hon mådde väldigt dåligt den här natten, och att hon nu fått hjälp och fått sjukdomsinsikt.

När kvinnan insåg att branden växte så ringde hon 112. Detta är enligt försvaret bevis på att kvinnan inte hade uppsåt till branden som utvecklades.

Enligt krogägaren så har det här har den varit värsta perioden i hans liv. Han säger att han inte betett sig våldsamt mot den åtalade kvinnan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista