Kyrkovalet på Gotland ger klirr i partiernas kassor

Harlevi: "Horribelt att pengarna går till politiska partier"
2:19 min

På söndag är det val i Svenska kyrkan. Och även om många anser att partipolitiken inte hör hemma i det valet, så kan kyrkovalet ge klirr i riksdagspartiernas kassor.

Svenska kyrkan ger ersättning för varje mandat till kyrkomötet och merparten av miljonerna hamnar i riksdagspartiernas kassor.

Inger Harlevi kandiderar till kyrkomötet för de partipolitiskt obundna i Visby stift och hon ogillar att kyrkans pengar hanteras så.

– Jag tycker att det är horribelt att pengarna går rakt in i politiska partier. Det har inte med Svenska kyrkan att göra, säger hon.

Svenska kyrkan har ett partistöd, där varje mandat i kyrkomötet ersätts med drygt 31 000 kronor till partiet - eller nomineringsgruppen, som det heter i kyrkovalet.

Eftersom det är hela 251 ledamöter i kyrkomötet blir det alltså närmare 8 miljoner av Svenska kyrkans pengar som går åt till partistöd.

För det största partiet på kyrkomötet, Socialdemokraterna, betyder det 2,2 miljoner i år.  Och förra året var detsamma storlek på stödet.

För året före kyrkoval, och kyrkovalåret är beloppet som högst. För "mellanvalåren" sjunker ersättningen. Men nästa år kostar partistöden ändå kyrkan totalt 5,3 miljoner kronor.

Sju av de åtta riksdagspartierna har gjort en gemensam överenskommelse om hur de utåt skall vara öppna med sina intäkter till den centrala partiverksamheten.0

Det är i de redovisningarna som Radio Gotland synat hur partierna presenterar sina anslag från Svenska Kyrkan. För det åttonde partiet, Sverigedemokraterna, har vi räknat själva. Det rör sig om lite drygt 200 000 kronor från Svenska kyrkan.

Efter Socialdemokraternas dryga 2 miljoner är det Moderaterna som fått mest - i år sådär 1,3 miljoner, liksom förra året. Centern - dryga miljonen ett par år i rad.

Centerombudsmannen Curt Broberg, som är en av Centerns ledamöter från Gotland, säger att de pengar kyrkan betalar för det mandatet inte automatiskt droppar ned till det gotländska partidistriktet, utan lokalt får man ansöka om pengar till det kyrkopolitiska arbetet.

– Jag har inte haft koll på summorna, men det är stora belopp som går till de politiska partierna just för att göra kyrkovalet bland annat.

Inger Harlevi tycker att det är skäligt att även Svenska kyrkan har en ersättning på samma sätt som i andra folkvalda församlingar där demokratin får kosta.

Men hon reagerar kraftigt mot att partierna centralt redovisar pengarna som om det vore just PARTI-stöd. I synnerhet när det gäller Folkpartiets knappa halv miljon i intäkt. För i kyrkopolitiken brukar gruppen Fria Liberaler i Svenska kyrkan betona sin självständighet från "moderpartiet".

–  Det är bluff, säger Inger Harlevi.

På Socialdemokraternas hemsida står det: "Lova oss att rösta i kyrkovalet. Den 15 september tar vi första steget mot regeringsskifte". Den uppmaningen som möjligen blandar ihop de båda valen, förstår Lilian Virgin, Socialdemokratisk kandidat till kyrkomötet.

- När det gäller kyrkovalet så ser vi det som ett mobiliseringsval. Det gäller att mobilisera våra egna medlemmar att de går och röstar, säger hon.

Men Inger Harlevi studsar inför möjligheten att kyrkans partistöd från kyrkovalet - också skulle kunna användas för att stärka socialdemokraternas ekonomiska muskler i riksdagsvalet nästa år.

- Marknadsför man då nästa val genom det här valet som man har fått pengar från Svenska kyrkan ifrån - då är det fel, säger Harlevi.

Kristdemokraterna redovisar 0:- i "Anslag från Svenska kyrkan" i sin intäktsanalys. Den posten i redovisningen följs av en not att Kristdemokrater i Svenska kyrkan är en helt fristående organisation.

Också Vänsterpartiet redovisar 0:-, men utan att skriva någon hänvisning till "Vänstern i Svenska kyrkan". 

Det motsatta förhållandet gäller för Folkpartiet och Miljöpartiet som går till kyrkoval under andra beteckningar - Fria Liberaler i Svenska kyrkan och Miljöpartister i Svenska kyrkan.

Anslaget från Svenska kyrkan redovisas ändå som intäkter till partiet på samma sätt som i de partier som går till kyrkoval under riksdagspartiets eget namn.

Nedan visas mandatfördelningen för perioden 1 mars 2010 till 31 december 2013.

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (S) 71

Moderata samlingspartiet (M) 41

Centerpartiet (C) 34

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) 33*

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) 18

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) 13

Frimodig kyrka (FK) 13

Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) 8*

Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA) 8

Sverigedemokraterna (SD) 7*

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) 3

Kyrklig samverkan i Visby stift (KSV) 1

Seniorpartiet (SPI) 1

Totalt: 251

* Tre ledamöter (från MPSK, POSK och SD) har under mandatperioden lämnat sina nomineringsgrupper och är politiska vildar.

 
 
 
 
 
 

Fakta om kyrkovalet

Enligt beslut i kyrkomötet är mandatstödet till nomineringsgrupperna 71,25 procent av ett basbelopp per mandat och år valåret och året före valåret.
Övriga två år 47,5 procent av ett basbelopp per mandat och år. Mandatperioden är fyra år. Alltså är ersättningen för 2013, 31 706 kronor. Ett oförändrat basbelopp nästa år ger 21 138 kronor per mandat 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".