Stefan Wramner (M) ordförande Hanna Westerén (S) och Lars Åkerlund (V) sittande med övriga Socialnämnden i Region Gotland. Foto: Sam Björk/Region Gotland

Fortsatt minus för socialnämnden på Gotland

Socialnämnden fortsätter att gå back. Tidigare prognoser pekade på nio miljoner för 2013, men den senaste prognosen visar på dubbelt så mycket, 18 miljoner.

En av orsakerna är att fler barn placerats på familjehem, men även att det blivit allt fler som har försörjningsstöd, alltså socialbidrag, för att klara ekonomin.

Idag hade nämnden ett extra sammanträde för att besluta om vad man kan spara på.

Bland annat ska man dra ner på bemanningen av hemtjänsten nattetid. Idag genomförs nästa alla insatser på natten av två medarbetare, men enligt det beslut som togs idag ska det vara dubbel bemanning enbart om det finns verkliga skäl för det.

På så sätt hoppas man spara sju miljoner.

- Det kan innebära att personal blir övertalig, men i så fall hoppas vi kunna göra ompalceringar, säger socialnämndens ordförande Hanna Westerén (S).

Även hemsjukvården har medfört ökade kostnader.

Hanna Westerén (S), säger att det finns inga snabba sätt att spara:

- Det mesta av vår verksamhet är sådant som styrs av lagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".