När Socialnämnden skulle besluta om besparingar så handlade det bland annat om att ompröva dubbelbemanningen av hemtjänsten nattetid. Foto Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Underskott i socialnämndens budget fördubblat

1:42 min

Socialnämnden på Gotland fortsätter att gå back, trots de försök som gjorts att spara. Och underskottet för i år - som enligt tidigare prognoser såg ut att hamna på nio miljoner - verkar nu bli dubbelt så mycket, 18 miljoner.

Försörjningsstödet - alltså det som tidigare kallades socialbidrag - har ju fortsatt att öka. Men den senaste tiden verkar öknigen ha stannat av. Vad det beror på vet man inte.

Men hemsjukvården, som socialtjänsten fick ta över från sjukvården i fjol, har inneburit högre kostnader, och där har ju också regionens egna revisorer riktat kritik mot hur det skötts.

När Socialnämnden skulle besluta om besparingar så handlade det bland annat om att ompröva dubbelbemanningen av hemtjänsten nattetid .

I stället för att regelmässigt ha två personer, ska man i framtiden bara ha dubbel bemanning om det är motiverat. Dessutom ska gamla och sjuka få hjälp nattetid i princip bara när när det handlar om fysiska behov.

– Inriktningsbeslutet är ett första steg och nu ska det göras en riskanalys och beakta både medarbetarperspektivet och patientsäkerhetsperspektivet, säger Westerén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista