Upprört hav utanför Gotland. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland

Navet i havet plats för möte om havet

I dag träffas representanter för Östersjöländerna i Visby på Gotland för att diskutera havsplanering. Sverige ska få ett nytt system för planering av havet som baseras på den så kallade ekosystemansatsen, en strategi för att bevara naturvärden och att använda naturresurserna utan att överutnyttja ekosystemen.

Havsplanering har pekats ut som ett viktigt verktyg för att kunna genomföra EU:s integrerade havspolitik. Inom EU pågår förhandlingar för att ta fram ett direktiv för fysisk planering till havs och i Sverige arbetar miljödepartementet med att ta fram ett lagförslag.

Den kommande havsplaneringen omfattar svenskt territorialvatten och den ekonomiska zonen i Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet (Kattegatt, Skagerrak).

En havsplan består av kartor och ställningstaganden om hur havet ska nyttjas, skyddas och förvaltas och vilka samhällsintressen som ska uppmärksammas. Planerna ska leda till att havsområdena används till det som de är mest lämpade för. De ska bland annat tillämpas i den kommunala planeringen och vid beslut om tillstånd för olika verksamheter i havet.

Vid mötet deltar gäster från Norge, Danmark, Tyskland, Åland, Finland, Litauen, Lettland, Estland, Polen och Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista