Översikt över kyrkomötet i universitetsaulan i Uppsala. Foto: Staffan Claesson/Scanpix

Svenska kyrkan försvarar sitt partistöd: Används inte till riksdagspolitiskt arbete

1:49 min

På söndag går svenska kyrkans medlemmar till val. Men de som röstar känner kanske inte till att de med sin röst är med och lägger pengar i de olika partiernas - eller nomineringsgruppernas - kassor.

Svenska kyrkan ersätter de 251 mandaten i kyrkomötet med totalt närmare 8 miljoner i år.

Erika Brundin är ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan och hon förklarar att partistödet från kyrkan är en resurs för dem som går in i beslutsfattande positioner i Svenska kyrkan.

- De behöver resurser för administration och utbildningar av sina förtroendevalda under åren, säger Brundin.

Svenska kyrkan betalar alltså en sorts partistöd till de grupperingar som blir valda till kyrkomötet. Det är drygt 31 000 kronor per mandat. Eftersom det är hela 251 ledamöter på kyrkomötet handlar det, i år, i runda slängar om 8 miljoner kronor för kyrkan. Merparten av miljonerna hamnar i de olika riksdagspartiernas kassor, eftersom partierna fortfarande är så stora i kyrkovalet. Kyrkomötets största parti - Socialdemokraterna - tog hem 2,2 miljoner förra året. Och summan upprepar sig i år. Året före ett kyrkoval och valåret är kyrkans partistöd högst. Men nästa år räknar Svenska kyrkan ändå med en utgift på totalt 5,3 miljoner för ersättning till kyrkomötets partier - eller nomineringsgrupper, som det heter i kyrkovalet.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet - alla redovisar de intäkten från Svenska kyrkan som ett "anslag" från kyrkan, eller rent av "partistöd" som Moderaterna kallar sina 1,3 miljoner från kyrkan i årsredovisningen förra året. Partierna redovisar pengarna bland andra intäkter i partikassan; bland medlemsavgifter, bidrag och donationer. Av de olika riksdagspartierna är det bara Kristdemokraterna och Vänsterpartiet som inte dragit in pengarna i den centrala partikassan, utan redovisar 0:- från kyrkan. Kristdemokraterna gör en "not" bland sina intäkter att "kristdemokrater i Svenska kyrkan är en helt fristående organisation". Sverigedemokraterna får ett par hundra tusen av kyrkan för sin representation på kyrkomötet, men det har vi räknat ut själva, eftersom det partiet inte ingår i den överenskommelse som de andra träffat om hur intäkter partierna emellan skall kunna jämföras.

Men Erika Brundin på kyrkokansliet i Uppsala vill inte se det som att pengarna går rakt in i partikassorna.

- För det första så tror jag att pengarna inte används till det riksdagspolitiska arbetet, utan jag tror att pengarna används till det kyrkopolitiska arbetet. Demokrati kostar och i det stora hela är det inte en väldigt stor kostnad, men demokrati måste få kosta annars är den väldigt svår att upprätthålla, säger Erika Brundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista