Piller i en burk. Foto: Janerik Henriksson /SCANPIX

Många brottslingar på Gotland har psykiska problem och tar droger

1:53 min

Flera av de unga män som är så kallat livsstilskriminella, har psykiska problem eller diagnoser och äter mediciner mot det. Det framgår av domar från tingsrätten som Radio Gotland gått igenom.

Och Lennart Johansson på Hassela i Klintehamn, där man tar emot tonåringar med olika problem, säger att det blivit allt vanligare med olika läkemedel:

–  Av 100 ungdomar som idag kommer till våra behandlingshem, är det omkring 95 som tar Concerta eller Ritalin, alltså mediciner mot ADHD. Så var det inte för femton år sedan.

Och ser man på domar mot lite äldre så kallade livsstilskriminella vid Gotlands tingsrätt, är det många som har psykiska problem och tagit droger.

En 24-årig man som dömdes i augusti för våldsbrott har till exempel diagnosen ADHD, och har haft panikångest och gjort flera självmordsförsök, enligt kriminalvårdens utlåtande.

– Idag är det enklare än tidigare att komma över olika droger, Det är bara ett knapptryckt på datorn. Man beställer spice eller hasch via internet till någon postadress här i Klintehamn, och bevakar brevlådan vid den tid då brevbäraren brukar komma, säger Lennart Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista