1 av 5
Michaela Unger, bitr förskolechef Gråbo Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 5
"Ettåringarna kan tugga på soffan" Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Värre plastgifter än väntat för gotländska förskolebarn

4:09 min

Trasiga förskolemöbler där skumgummit tittar fram och plaststolen vittrat sönder, det är verkligheten på förskolan där underhållet uteblivit och lek o möbelpengar saknas. Barnen lever ett farligt liv säger förskolechef.

Förskolan Kabyssen har funnits i 40 år och har inte renoverats. Arbetsmiljöprotokoll med brister har skrivits varje år utan åtgärder och även om personal går hem med huvudvärk så är det värst för barnen.

På avdelningen för 1-3åringar visar biträdande förskolechefen på Gråbo, Michaela Unger hur samlingssoffan slitits ut och skumgummit tittar fram. Ettåringar smakar gärna och kan både kvävas eller förgiftas av gamla plastgifter som nu exponeras för småttingarna. I korridoren kan barnen skada sig på flisor i dörrkarmen och på storbarnsavdelningen, 4-6 år har barnen gamla röda och trasiga plaststolar, gamla plastleksaker medan nya inköp koncentreras på nya dyra och tystare bord.

Vi kan bara begära mera pengar till inredning och lekmaterial och under tiden tar personal och lärare med sig möbler och färg hemifrån för att förskolan skall kunna användas. Personalen vill kunna undvika giftiga plaster för barnen men har inte ekonomiska möjligheter att genomföra det idag.

Region Gotlands miljöstrategi har just haft bäst före datum och en ny policy skall riktlinjerna nu torsdag fredag dras upp för. Visionerna är positiva och ekostrategen Helena andersson som skall utforma den nya strategin säger att nya material kommer fortare än en policy hinner verka. Så det är upp till medarbetarna i slutändan att se vad som är bäst, tillexempel för förskolebarnen. Men tyvärr visar Eterprogrammets nedslag att de mångåriga besparingarna på fastighetsunderhåll samt flera barn till omsorgen men iinte mera pengar går ut över säkerheten på t.ex förskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista