1 av 6
2 av 6
Cecilia Nygren, handläggare vid länsstyrelsen på Gotland. Foto: Anna Jutehammar/P4 Gotland
3 av 6
Markägarna Johan Lundborg, Lars Klintström och Jan Åberg. Foto: Anna Jutehammar/P4 Gotland
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Strid om nytt naturreservat i Ardre

Markägare:"Det är som att slåss mot en björn"
2:05 min

Området kring Mullvalds strandskog vid Ardrestranden norr om Ljugarn, är på väg att bli naturreservat. Men flera skogsägare är kritiska till planerna på att återskapa en naturskog och tror att det snarare kommer att minska tillgängligheten.

Delar av området som bland annat är en populär badstrand och med raukområde i skogen är redan skyddat som Natura 2000-område. Där finns ett trettiotal rödlistade arter, bland annat svampar, steklar och lavar.

Länsstyrelsen bedömer att ett reservat ger de bästa förutsättningarna för att långsiktigt skydda och bevara området. Beslut om det nya naturreservatet fattas troligen innan årsskiftet.

Men flera av skogsägarna som anser att marken brukats varsamt i generationer, motsätter sig planerna på ett reservat. Genom att försöka återskapa en naturskog med vindfällen och död ved tror de snarare att det kommer att minska tillgängligheten till området.

De ifrågasätter också om länsstyrelsen kommer att ha tillräckligt med rersurser för att sköta reservatet och markägarna kommer att överklaga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".