83 tonåringar gjorde abort 2004

Gotland toppar statistiken i landet över tonårsaborter.
Totalt gjorde 83 ungdomar mellan 15-19 år abort förra året.


Kerstin Göransson är beteendevetare på ungdomsmottagningen i Visby och är anställd för att informera skolungdomar om sex och samlevnad. Men hon har inget entydigt svar på varför statistiken är så hög - orsakerna kan vara många, säger hon.

257 - det är siffran för hur många aborter som gjordes förra året här på Gotland. Och av dom 257 personerna, var 83 mellan 15 och 19 år.

För att ge en rättvis bild av statistiken måste man också tänka på att gruppen ungdomar har blivit större. Men trots det, så är trenden tydlig: Antalet aborter ökar succecivt för varje år.

”Pratar men med ungdomar är majoriteten positiv till att skydda sig”, säger Kerstin Göransson. Därför är hennes uppgift främst att få ungdomarna att tänka själva, istället för att komma med pekpinnar.

Skolklasser på Gotaland kan helt kostnadsfritt komma till ungdomsmottagningen för information och samtal om sex å samlevnad - men det är långt ifrån alla skolklasser kommer dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".