Harlekinnyckelpigan är svår att identifiera, den kan se ut på många olika sätt. Foto: Wikimedia commons

Fruktad harlekinnyckelpiga kan hota det gotländska eko-systemet

En nyckelpiga som anses kunna hota det ekologiska systemet sprids i Sverige. Den fruktade nyckelpigan heter harlekinnyckelpiga och har också hittats på Gotland.

Biologerna liknar den vid mördarsnigeln, på så sätt att den kan vålla stor skada i det ekologiska systemet. Ursprungligen kommer den från Asien men har alltså spritt sig i Sverige. Det första fyndet av harlekinnyckelpiga i landet gjordes i Skåne 2007. Spridningen har tagit fart nu och nyckelpigan är numera bofast på Öland. Har också hittats i Halland och på Gotland, enligt biolog Lars-Åke Janzon.

I maj rapporterade Sveriges Radios vetenskapsredaktion att forskare i Tyskland har kommit fram till vad det är som gör att den asiatiska, invasiva, harlekinnnyckelpigan kan konkurrera och i vissa fall slå ut inhemska arter av nyckelpigor i Europa och däribland Sverige. Att den är invasiv betyder att den introducerats av människan och sprider sig. Den asiatiska nyckelpigan använder sig av ett starkt gift som den kan utsöndra för att bekämpa sina konkurrenter.

Den asiatiska arten har tagits till Europa och Nordamerika för att bekämpa bladlöss i växthus men har sen rymt från odlingarna och spridit sig i naturen.

Harlekinnyckelpigan om kan bli hela 8 millimeter lång har dessutom ett extremt starkt immunförsvar, dess gift innehåller också antibakteriella ämnen. De här egenskaperna gör att den intressant för humanmedicin, exempelvis läkemedel mot malaria eller för att framställa antibiotika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista