Dömdes för misshandel efter "skoj-bråk" som gick över styr

En man i 30-årsåldern dömdes idag av Gotlands tingsrätt för misshandel. Skyddstillsyn och ett skadestånd på 8 000 kronor blir domen.

Det som började som ett "skojbråk" mellan honom och en kvinna han haft ett förhållande med, övergick i våldsamheter med bland annat stryptag på henne. Mannen var tidigare dömd, villkorligt, för ett likartad brott. Det skulle enligt tingsrätten egentligen tala för ett fängelsestraff nu, eftersom den senaste misshandeln skedde under hans prövotid. Men rätten tar hänsyn till att den dömde, under det gångna året, påbörjat en behandling som visat att han är seriös och vill bryta med sitt alkoholmissbruk.

Att han själv på det viset tagit initiativet till att bättra sig spelar nu in för tingsrättens val av straff. Gotlands tingsrätt skriver i sin dom att "det är angeläget att han även fortsättningsvis ges så goda förutsättningar som möjligt att fortsätta denna positiva utveckling".

Tingsrätten håller med Frivården om att skyddstillsyn med föreskrift om alkoholavvänjande behandling är den påföljd är bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista