Åklagare Susanne Wihlborg ska ta om fjolårets stora narkotikamål i oktober, och hon är kritisk till att förhören i tingsrätten raderats. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Åklagarkritik mot tingsrätten som inte sparat förhör från knarkrättegång

2:20 min

Med start den 8 oktober tas fjolårets stora narkotikamål om i Gotlands tingsrätt. Åklagare Susanne Wihlborg är kritisk till att domstolen inte sparat de inspelade förhören och säger att det är risk att hennes bevisning mot de åtalade försämras.

Den första rättegången underkändes för att nämndemannen Bertil Virgin samtidigt var ordförande i polisstyrelsen, och alltså kunde vara partisk.

Vid den nya rättegången kan åklagare Susanne Wihlborg inte spela upp förhören från i fjol.

– Jag är jätteupprörd för det, så klart. Det hade blivit en helt annan rättegång, säger Susanne Wihlborg.

– Det raderas automatiskt efter 6 veckor, förklarar lagman Mikale Mellqvist som är chef för Gotlands tingsrätt.

När Svea hovrätt konstaterade att en nämndeman var jävig och att tingsrätten därför ska ta om målet, så uppfattade datorerna hos domstolen att målet var avklarat, och raderade förhören.

Målet gäller 14 kilo cannabis som smuglats in eller skickats i postpaket. Ett 50-tal personer åtalades i fjol, och 10 av dem överklagade sin dom, bland annat huvudmännen. Nu ska de som dömdes i fjol för att ha köpt hasch vittna en gång till mot de åtalade som de handlade av hösten 2011, samtidigt som alla varit på fri fot och kunnat prata ihop sig med varandra.

Här jämför Susanne Wihlborg jämför med rättegången mot Södertäljemaffian som också togs om på grund av jäv.

– Från början sa försvaret där att man skulle höra om alla igen. När de inte sa samma saker fordrade åklagaren att man spelade upp förhören från rättegång nummer ett, säger Susanne Wihlborg.

Men det går inte eftersom förhören raderats. I stället blir det nya vittnesmålen som ska jämföras med vad som sagt i polisförhör för mer än 1,5 år sen - men det är inget problem enligt lagman Mikael Mellqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista