Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Många livsstilskriminella har börjat i mycket unga år

Många av de unga män som är livsstilskriminella, har börjat tidigt och varit i kontakt med socialtjänsten redan vid 13-14 års ålder.

De kriminella "får ut" mer av att hantera droger och använda droger än de ser dåliga konsekvenser av det. De tjänar pengar på att sälja droger och "blir någon" i somliga andras ögon. Så förklarar Ragnar Östermark att många ungdomar går in i en bana som yrkeskriminella.

Ragnar Östermark, som är chef på regionens beroendenhet, säger att det är långt ifrån alla som har några allvarliga psykiska problem - tvärtom, för många handlar det om ett rationellt val, säger han.

Det handlar om att de får ett stort nätverk och att de blir en "viktig person". Den som säljer narkotika har en mobil som det ringer i hela tiden, säger han. Det gör att man "är någon". Så förklarar Ragnar Östermark att många livsstilskriminella håller sig kvar i den kriminella livsstilen.

Ändring kan det bli av några klassiska skäl; de blir kära, får barn, blir religiösa - eller allvarligt hotade till livet, säger han.

På Gotland har polisen en så kallad fokuslista, som omfattar fem personer, med "livsstilskriminella". Det finns ytterligare upp mot 80 personer som är kända av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista