Michaela Unger konstaterar att det blir allt fler barn i förskolan. Foto: Daniel Värjö/P4 Gotland

Fler barn och större grupper i förskolan på Gotland

1:37 min

I de kommunala förskolorna på Gotland har det blivit 500 fler barn på tio år och över hälften av avdelningarna har idag fler barn. Gotland har en högre andel stora avdelningar än snittet i landet, visar vår granskning.

I förskolan Kabyssen i Gråbo går tolv fler barn jämfört med för tio år sen, i samma lokaler. 
– Det finns idag inget tak på hur många barn man får stoppa in på varje avdelning utan det är ekonomin som styr, säger Michaela Unger som är förskolärare och biträdande chef i Gråbo förskoleområde: 

– Jag förstår Region Gotland, barn måste få plats i barnomsorgen och vi har en tremåndarsgräns som säger att man ska få en plats inom tre månader. Så det är klart att man måste peta in alla barnen inom förskolan, säger hon.

På Michaela Ungers avdelning är det nu 21 barn, snart kommer ett till. Hon känner ofta att det påverkar hennes arbete, att hon inte hinner med allt barnen behöver.

–  Visst skulle jag vilja se att det var färre barn på avdelningen. Vi har barn med behov, både språkliga behov och helt andra behov och man kan många gånger känna att man missar den här lillla stunden, man skulle vilja sitta extra med extra barn. Det är väldigt frustrande och väldigt stressande när jag vet att jag skulle kunna göra ett sånt mycket, mycket bättre jobb. Men jag får sänka mina ambitioner och det är väldigt stressande, säger Michael Unger.

På Gotland är det vanligare med stora barngrupper på mellan 18 och 25 barn än snittet i Sverige, enligt Skolverkets statistik.
Idag är det totalt 500 fler barn i de kommunala förskolorna jämfört med för tio år sen och över hälften av avdelningarna har blivit större.

I förskolan Kabyssens långa korridor hänger 102 barns kläder, för tio år sen var det 90 barn här. Lokalerna är de samma och det är så trångt att de öppnat en ny avdelning i en gammal lägenhet i området.

– Det är inte världens mest optimala utrymme och lokal. Men det funkar, det går ett tag, sen får man nog tänka om, säger Michaela Unger.

Reporter: Daniel Värjö P4 Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista