Havsplanering kan gynna Gotlands fiskenäring och turistnäring

1:45 min

I dag avslutades ett två dagar långt möte med Östersjön i fokus. Under mötet som hölls i Visby har representanter från alla tio länder kring östersjön diskuterat hur man ska samsas om havet på ett hållbart sätt.

Sjöfart, turism, försvar, vindkraft och vågkraft - allt ska få plats i ett och samma hav och tio olika länder ska vara med och bestämma när var och hur. Det är den ekvationen som länderna kring Östersjön tillsammans ska försöka att lösa inom de närmsta sju åren.

Men innan dess krävs att varje land skapar en egen reglering om hur aktiviteterna på havet ska skötas. För drygt två år sedan la regeringen fram ett lagförslag kring det här, ett lagförslag som det enligt tidsplanen skulle ha beslutats om innan årsskiftet 2012/2013. Så blev det inte, förslaget ligger fortfarande på vänt och det bekymrar Åsa Andersson på Världsnaturfonden. Enligt Åsa Andersson så skulle en god havsplanering gynna Gotland när det gäller bland annat fiskenäring och turistnäring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista