Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 6
Färska gotländska grönsaker. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland
2 av 6
Tomatsås med basilika. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland
3 av 6
Tomatsåsen mixas med stavmix. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland
4 av 6
Lammfärsbullar med timjan och karamelliserad lök. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland
5 av 6
Lamfärsfrikadeller kokas i tomatsås. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland
6 av 6
Lammfärsfrikadeller i tomatsås med hyvlad parmesan. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland

Recept på lammfärsfrikadeller

Här är kocken Luqaz Ottosons recept på lammfärsfrikadeller i tomatsås till 4-6 personer.

Ingredisenser till tomatsåsen:
Scharlottenlök, 4 små
Vitlök, 3 klyftor
Purjolök, den vita delen
Tomater 5-6 stycken
Fänkål, halv
Rosmarin, timjan och basilika (färsk)
Färsk chili, cirka ½ beroende på styrka
Salt och svartpeppar
Olivolja, ca 2 msk

Skär alla ingredienser. Låt löken svettas i olivolja.
Tillsätt resten av grönsakerna och låt puttra ihop.
Mixa med mixerstav till en slät sås och runda av med lite olivolja. Späd eventuellt med lite vatten om såsen blir tjock.

Ingredienser till lammfärsfrikadeller:
Lammfärs 800 gram
Gul lök
Socker 1 msk
Timjan
Salt och svartpeppar

Skär lök och timjan, lägg i varm stekpanna och karamellisera dem med sockret. 
Blanda i färsen tillsammans med  salt och peppar.
Rulla små bullar av färsen och låt koka i tomatsås.
Servera och hyvla parmesanost över den färdiga anrättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".