Flaggaktion vid Nordkalks provbrott i Bunge. Foto: Gunnar Britse

Gruvhandbok ska hjälpa kommuner till dialog

1:25 min

En statlig gruvhandbok ska hjälpa kommuner som står inför nya eller utökade brytningar.
Tillväxtverket har fått regeringens uppdrag att ta fram handboken, och ett av skälen är bristande dialog mellan parterna.

Enligt Håkan Ekengren som är statssekreterare på näringsdepartementet behövs handboken för att det är bristande samsyn på området, och att man måste hitta ett system för dialog för fortsatt gruvexpansion.

Han tar konflikten kring Nordkalks planerade brott vid Ducker i Bunge på Gotland som ett exempel.

Enligt Håkan Ekengren är det upp till alla att få till en bra dialog, myndigheterna, företaget och alla andra parter.

Samtidigt är gruvhandboken en del av regeringens mineralstrategi som presenterades tidigare i år, och i den strategin skriver näringsminister Annie Lööf " Sverige är idag EU:s ledande gruv- och mineralnation och en del av målet med Sveriges mineralstrategi är att den positionen ska förstärkas".

Håkan Ekengren säger att handboken är en del i strategin, men att gruvexpansionen måste ske med miljömässigt hållbara villkor. Men om det är möjligt eller inte vill han inte uttala sig om.

– Nu ska ju inte jag sätta mig över en domstol. Det är upp till den domstolen att hantera de frågorna. Är det inte förenligt med miljölagstiftningen ska det självklart inte etableras någon gruva, säger Håkan Ekengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista