Här dömer Adam Ladebäck en match på Gotland. Arkivfoto SR Gotland

Gotlänningen Adam Ladebäck siktar på allsvenskan - som domare

20 min

– Om publiken skriker på mig berör det mig inte alls. Om spelarna gör det under match påverkas jag inte heller, kommer en spelare fram innan eller efter matchen kan jag ta åt mig mera, säger Adam Ladebäck.

21-åriga Adam Ladebäck siktar på att bli fotbollsdomare i Allsvenskan. När han dömde matchen mellan Enskede och Vimmerby i herrarnas division 2, passade Radio IF på att fästa en mikrofon på honom för att få en inblick i vad som sägs ute på planen under en match.

Sedan säsongen inleddes har Adam haft den meriterade domaren Jonas Eriksson som sin mentor, något som har betytt mycket.

– Han är ju en av de allra bästa och har hjälpt mig att agera enklare och tydligare på planen. Numera ror jag hem alla matcher på ett bättre sätt, Jonas ringer ofta och frågar hur det går och kommer med feedback, säger Adam.

Matchen slutade 1-0 till hemmalaget Enskede och efteråt var båda lagen nöjda med Adams insats.

– Han gör det bra och det är kul med en så ung domare som satsar. Han är en sådan domare som man kan prata med och det är viktigt, säger Enskedes lagkapten Tobias Gidlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista