Alla valsedlar för Centerpartiet underkändes vid valet till stiftsfullmäktige i Visby domkyrkoförsamling. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Centerrösterna i Visby ogiltiga i kyrkovalet

1:35 min

Centerpartiet på Gotland har, till följd av en valteknisk miss, tappat röster i Visby domkyrkoförsamling. De som röstat på Centern till stiftsfullmäktige i Visby har fått sina röster klassade som ogiltiga.

I kyrkovalet är Gotland indelat i "tredingar", Nordertredingen, Medeltredingen och Sudertredingen - och så Visby.

I Visby finns fyra valdistrikt. Visby domkyrkoförsamling är med sina 13 445 väljare förstås en stor andel av det totala väljarunderlaget i kyrkan. Det är i Visby som Centerpartiet missat att registrera sin valsedel till stiftsfullmäktige. I Norder-, Medel- och Sudertredingen har Centerns röster tillfallit partiet. Men alla Centerröster till stiftsfullmäktige i Visby valkrets har alltså ogiltigförklarats.

Det var i ett av valdistrikten i Visby som de igår kväll under rösträkningen uppmärksammade att Centern tycks ha glömt - missat - att registrera sin valsedel. Valet måste alltså föregås av att nomineringsgruppen registrerar sin partibeteckning och anmäler alla sina kandidater. Annars är de inte valbara. Det är det som hänt Centern nu i Visby, när det gäller valet till stiftsfullmäktige i Visby.

Svenska kyrkan redovisar just nu på sin hemsida 117 ogiltiga röster i Visby valkrets. Hur många av dem som är Centerns vet vi inte, merparten är sannolikt centerröster. Totalt har 1193 personer röstat.

I Medeltredingen fick Centern 33,76 procent av rösterna. I Nordertredingen: 20,18 Sudertredingen: 42,25 procent, enligt Svenska kyrkans röstsammanräkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista